Työjärjestelyt
Terveyskeskuksessa työjärjestelyt on mahdollista sopia henkilökohtaisen elämäntilanteen mukaan. Terveyskeskuksessa on tarjolla kiinnostavia tutkimus- ja kehitystehtäviä.

Työn järjestäminen ja joustavuus
Julkisen työnantajan työ- ja virkaehtosopimukset mahdollistavat työn joustamisen. Esim. työaika voi joustaa henkilökohtaisen elämäntilanteen mukaan:
- Pienten lasten vanhemmilla on mahdollisuus tehdä lyhyempää työviikkoa tai lyhyempää päivää.
- On mahdollista tulla myöhempään töihin.
- Työaikaa voi jakaa tutkimustyön ja potilastyön kesken.
- Omaiset, kotieläimet tai harrastukset tarvitsevat joskus enemmän aikaa.
Osaaminen ja kiinnostus
Terveyskeskusten laajasta tehtäväkentästä löytyy kaikille työntekijöille oma vastuu- ja kehittämisalueensa. Myös tutkimustehtävät kuuluvat terveyskeskusten tehtäviin.
Työhön perehdytys
Terveyskeskus perehdyttää uuden työntekijän työtehtäviin työsuhteen alkaessa. Useimmissa terveyskeskuksissa on käytössä sähköiset perehdytyskansiot. Kollegat ja moniammatillinen työyhteisö ovat tukena potilastietojärjestelmän ja terveyskeskuksen työtapojen sisäistämisessä.
Opiskelijoille nimetään ohjaava lääkäri sekä sovitaan konsultaatiokäytännöistä ja koulutustoiminnasta.
Työssä oppiminen
- Jatkuva oppiminen on työpaikkojen arkea.
- Koulutettavien ohjaajat ja kollegat antavat tukea ja jakavat osaamista työn lomassa.
- Terveyskeskuksessa on mahdollisuus osallistua säännölliseen, moniammatilliseen toimipaikkakoulutukseen.
- Ammatillista osaamista voi täydentää muissa yksiköissä tapahtuvilla työssä oppimisjaksoilla tai eri pituisilla ulkopuolisilla koulutuksilla.
Tutkimus- ja kehitystehtävät
Terveyskeskuksessa voit osallistua yhteistyöryhmien kehittämis- ja tutkimustyöhön tai tehdä itsenäistä tutkimustyötä esimerkiksi väitöskirjaa varten. Oman terveyskeskuksen toiminnasta tehty tutkielma saatetaan lukea hyväksi yleislääketieteen erikoistumiskoulutuksessa. Sovi aiheesta ja menettelytavoista ohjaajasi, koulutusvastaavan ja yliopiston kanssa.
Yliopistojen yleislääketieteen oppialat ja sairaanhoitopiireissä perusterveydenhuollon yksiköt ovat sitoutuneet antamaan asiantuntija-apua ja tukemaan terveyskeskuksissa työskenteleviä erilaisissa tutkimukseen liittyvissä kysymyksissä kuten:
- Tutkijakoulutuksessa
- Tutkimuksen suunnittelussa
- Aineiston keräämisessä
- Tilastollisissa ongelmissa
- Ohjauksessa
- Rahoituksessa
- Tutkimuksen julkaisemisessa
Terveyskeskuksessa tutkimuksen kohteena voivat olla taudit, potilaat, väestö tai järjestelmä ja sen toiminta. Perusterveydenhuollon yksikön kautta tutkimusyhteistyö on rakennettavissa myös alueen erikoissairaanhoidon asiantuntijoiden kanssa. Kysy lisää omasta tiedekunnastasi ja/tai alueesi perusterveydenhuollon yksiköstä.