Arbetsarrangemang
På hälsovårdscentralen är det möjligt att träffa arbetsarrangemang enligt den individuella livssituationen. Där finns många intressanta forsknings- och utvecklingsuppgifter.

Arbetsarrangemang och flexmöjligheter
Arbets- och tjänstekollektivavtalen hos en offentlig arbetsgivare möjliggör flexibilitet i arbetet. Exempelvis arbetstiden kan anpassas enligt den individuella livssituationen:
- Småbarnsföräldrar har möjlighet att göra kortare arbetsveckor eller kortare dagar.
- Det är möjligt att komma senare till arbetet.
- Arbetstiden kan också fördelas mellan forskning och patientarbete.
- Anhöriga, husdjur eller fritidsintressen kräver ibland mera tid.
Kompetens och intresse
Inom hälsovårdscentralernas breda arbetsfält finns det egna ansvarsområden för alla. Även forskning hör till hälsovårdscentralernas uppgifter.
Introduktion i arbetet
Hälsovårdscentralen ansvarar för att den nyanställda introduceras i sina arbetsuppgifter när anställningen inleds. De flesta hälsovårdscentralerna använder digitala introduktionsmappar. Kollegerna och den mångprofessionella arbetsgemenskapen hjälper den nyanställda att ta till sig patientdatasystemet och hälsovårdscentralens rutiner.
För studerande utses en handledande läkare och man kommer överens om konsultationsrutiner och utbildning.
Lärande i arbetet
- Fortgående lärande hör till vardagen på arbetsplatsen.
- Handledarna och kollegerna hjälper den studerande med stöd och delar med sig av sitt kunnande under arbetet.
- Vid hälsovårdscentralerna erbjuds möjlighet till regelbunden, mångprofessionell internutbildning.
- Den professionella kompetensen kan kompletteras genom perioder med utbildning i arbetet vid andra enheter eller genom olika långa tider av extern utbildning.
Forsknings- och utvecklingsuppgifter
Vid hälsovårdscentralerna kan du delta i utvecklings- och forskningsarbete i en samarbetsgrupp eller exempelvis bedriva självständig avhandlingsforskning. En studie över funktionerna vid den egna hälsovårdscentralen kan räknas till godo i särskild allmänläkarutbildning. Kom överens om ämnet och metoderna med din handledare, den utbildningsansvarige och ditt universitet.
Enheterna för allmänmedicin vid universiteten och primärvårdsenheterna i sjukvårdsdistrikten har förbundit sig att ge experthjälp och stöd till dem som arbetar vid hälsovårdscentralerna i anslutning till olika undersökningar, i fråga om t.ex. följande:
- Forskarutbildning
- Forskningsplanering
- Materialinsamling
- Statistiska problem
- Handledning
- Finansiering
- Publicering av forskning
Vid hälsovårdscentralerna kan sjukdomar, patienter, befolkningen eller systemet och dess funktion vara föremål för forskningen. Genom primärvårdsenheten kan ett forskningssamarbete även byggas upp med experter inom specialsjukvården. Hör dig för i din egen fakultet och/eller den lokala primärvårdsenheten.
Fakulteter:
- Helsingfors universitet
- Östra Finlands universitet
- Uleåborgs universitet
- Tammerfors universitet
- Åbo universitet